Mark

Factory Berlin - 7.500m2 - Completed 2014



Some tenants include: Soundcloud, Via, Twitter, Pinterest, Siemens, T-Mobile, Google for Entrpreneurs

project team:  Corentin Héraud, Eric Wolfgang Eisenhut, Sarina Giffhorn, Minho Park, Roma Gadomska, Miles Martino Pacchetti, Cameron Halls, Roberta D'Alessandro

photos: Werner Huthmacher
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum laoreet, nunc eget laoreet sagittis, quam ligula sodales orci, congue imperdiet eros tortor ac lectus. Duis eget nisl orci. Aliquam mattis purus non mauris blandit id luctus felis convallis. Integer varius egestas vestibulum. Nullam a dolor arcu, ac tempor elit. Donec.
Duis nisl nibh, egestas at fermentum at, viverra et purus. Maecenas lobortis odio id sapien facilisis elementum. Curabitur et magna justo, et gravida augue. Sed tristique pellentesque arcu quis tempor.
consectetur adipiscing elit. Proin blandit nunc sed sem dictum id feugiat quam blandit. Donec nec sem sed arcu interdum commodo ac ac diam. Donec consequat semper rutrum. Vestibulum et mauris elit. Vestibulum mauris lacus, ultricies.

The Oswald Berliner Brewery, once a part of the Berlin Wall; the third floor windows facing what was formerly West Germany served as an outlook for GDR watchmen. Since the Mauerfall in 1989, the complex has been home to an agglomeration of small businesses, housing, and storage facilities. In the basement, we discovered a bunker where subterranean parties once took place. The Brewery structure consists of five distinct building parts, built at different times ranging from the late-19th to the early-20th century.

To highlight the original structure, we aimed to recreate the pre-World War I facade as accurately as possible, as hardly any historical photos or original plans exist. The removal of the plaster cladding to reveal the original brick facade was a difficult undertaking due to strict German regulations regarding climate protection. The addition of the new fourth and fifth floors demanded a careful response to the distinct structural and spatial properties of the old building parts. The circulation and spatial logic were manipulated to satisfy the requirements of a 21st century start-up landscape.

The resulting topography forms a village-like arrangement of white volumes, which are home to clusters of small start-ups, gathered around a central outdoor plaza on the fifth floor. The offices of the internet company Soundcloud, for example, occupy formerly separate building parts and floor levels that were laced together with open internal staircases, creating a continuous spatial system connecting three floors of office program. The ground floor hosts co-working spaces and a restaurant, and is open to the campus courtyards, gardens, terraces, and event spaces in the basement





Mark